Get Adobe Flash player

Crni čaj

Unatoč činjenici da potječu od iste biljke, a razlikuje ih postupak berbe, prerade i sušenja, za razliku od zelenog čaja na zapadu je crni čaj ipak popularniji i čak se prodaje 70 posto više od zelenog. No ne treba strahovati jer i crni čaj ima svoja nutricionistička i ljekovita svojstva.Glavna odlika crnih čajeva je postupak fermentacije kojoj se podvrgava pa zapadnjaci sve gorke čajeve nazivaju crnima.

Put čaja star je gotovo koliko i sam čaj. Kako je na svom dugom putu do Europe zeleni čaj gubio na svojoj kvaliteti , a cijena čaja postajala sve veća i veća dolazi do promjena u njegovoj proizvodnji.

Nakon svađe Engleza i Kineskih monopolista, Englezi su od 1880. godine počeli uzgajati čaj u Indiji i na Cejlonu. Tražili su čaj koji bi okusom više odgovarao Europljanima te bi bio bolji za transport. Oni su puštali da čajni listići više fermenti raju i dobili su crni čaj. Crni čaj posebno je bio dobar za transport jer list crnog čaja može bolje zadržati svoju kvalitetu od zelenog što je i razlo njegove popularnosti na Zapadu.

Po sastavu crni čaj je sličan zelenom, a najviše ga razlikuje udio kofeina zbog procesa fermentacije. Zato što sadrži najviše kofeina od svih čajeva 2 – 4% mnogi koriste crni čaj kao napitak kojim se odriču ovisnosti ispijanja kave. Izrazito dobrim predstavnikom zato stoji činjenica da šalica kave sadrži između 150 – 200 mg kofeina, a šalica crnog čaja sadrži između 50 – 75 mg kofeina.

Najveći proizvođači crnog čaja su Šri Lanka (Cejlon), Indija, Kina, Indonezija, Kenija i Nepal. Postupak obrade crnog čaja razlikuje se od pozano je da smanjuje rizik raka želuca, pluća, jajnika i dojke. Nadalje ovaj blagotvorni napitak pomaže kod bolesti želuca, koristi se kod dijabetesa ti pa 2, izrazito je dobar kod povraćanja, poboljšava protok urina, smanjuje rizik od moždanog udara, pomaže kod proljeva, poboljšava djelovanje krvnih žila, koristi se kod glavobolje, poboljšava mentalne sposobnosti , pamćenje, učenje, pomaže kod bubrežnih kamenaca, održava budnost, pomaže kod mršavljenja kad se koristi s drugim proizvodima, a smanjuje i simptome Parkisonove bolesti.

Crni čaj zbog bogatstva anti oksidansa usporava starenje kože tako što pomaže kod sprečavanja smrti stanica kože, pomaže kod borbi protiv slobodnih radikala te je posebno dobar kod uklanjanja stresa.

Znanstvena istraživanja na više od 500 ljudi dokazala su da flavonoidi u crnom čaju smanjuju proizvodnju štetnog kolesterola, a s time izrazito stupka obrade zelenog čaja te ima više faza: berba, venuće, valjanje, prosijavanje, fermentacija i sušenje. Najvažnija faza u cijelom postupku je fermentacija koja traje od jednog do tri sata. U fazi fermentacije organski spojevi se raspadaju u manje jednostavnije spojeve, a uzročnici toga su enzimi u mikroorganizmima. Postupak fermentacije se sastoji u tome da se listići rastegnu, navlaže, zrak mora imati oko 90% vlage, a temperatura mora biti iznad 20°C. Boja dovoljno fermenti ranog listića je bakreno crvenkasta. O samoj fermentaciji ovisi i aroma te je vrlo važno kada se ona prekine. Nije dobro ako se fermentacija prekine ni prebrzo, a još više prekasno jer listići tada ostaju bez arome.

Crni čaj ima jako puno dokazanih ljekovitih svojstava. Istraživanja su dokazala da crni čaj zahvaljujući bogatstvu anti oksidansa smanjuje i znatno usporava razvoj raka, a dokasmanjuju opasnost od moždanog i srčanog udara, a otkriveno je da crni čaj smanjuje i hormone koji uzrokuju stres.

Pravi poznavatelji i ljubitelji čaja znaju da se on najlakše priprema tako da se na jednu šalicu čaja doda žličica listi ća koji se potope od tri do pet minuta te procijede i uživa se u nezaslađenom napitku.

Međutim gastronomija ne pita pa se u raznim civilizacijama razvila i ceremonija pijenja crnog čaja. Englezi ga vole s mlijekom, Rusi s kriškom limuna, a suvremena kuhinja miješa razne okuse crnog čaja i drugih začina. Nutricionisti ne preporučaju pijenje crnog čaja s mlijekom ili vrhnjem u kombinaciji sa šećerom jer takav napitak opterećuje probavni sustav, posebno jetru.

Ipak, za arom crnom čaju dodaju se začini poput cimeta, kardamoma ili anisa. Gastronomija poznaje i čajni punč od crnog čaja, ruma, šećera, leda i kriški naranče i limuna. Liker od crnog ili zelenog čaja može se dobiti stavljanjem listića čaja u votku ti jekom 24 sata nakon čega se procijedi i doda šećerni sirup. Kineska i japanska kuhinja koriste osušene listi će čaja i u pripremi hrane. Tako se slavna pekinška patka, prije daljnje termičke obrade, može dimiti na mješavini crnog čaja, smeđeg šećera i anisa. Crni čaj može biti poseban dodatak umaku na bazi pilećeg temeljca i narančina soka koji se poslužuje preko pečene šunke. Kolač će imati drugačiji okus ukoliko grožđice i sušene brusnice namočite u crnom čaju i kasnije ga koristi te kod pripreme tijesta za voćni kolač, a crni čaj možete dodati i kod pripreme čokoladne glazure. Ledeno osvježavajuću granitu uz dodatak crnog čaja možete poslužiti uz baklavu.

Stoga za preventivu zdravlja cijelog organizma, tjeranje pošasti modernog doba poput stresa od sebe ili ako želite početi stvarati vlasti te recepte moderne gastronomije s crnim čajem za vas smo uvijek tu. U svom ČokoČaju osim običnog crnog, indijskog ili earl grey čaja tu su još mješavine poput crnog čaja CHAI – s đumbirom, klinčićem i cimetom, Irish Whiskey s kakaom, Winter s brusnicom te Present gold s pečenim bademom i kokosom, a i druge vrste koje će razdražiti i najrazmaženija nepca.

Komentari

komentara

Zdravlje i užitak za nepce na jednome mjestu!"

- ČokoČaj