Get Adobe Flash player
Pravilna priprema čaja

Mnoge kulture tokom stoljeća razvile su cijele ceremonije pripremanja čaja. Ispravna priprema čaja zahtjeva i nešto vremena, ali i pribora. Nisu uzalud naše bake držale svoje porculanske čajnike u vitrinama s posebnom pažnjom. Čaj ne bi smio biti u dodiru s metalom već zemljanim materijalima, keramikom, porculanom ili pak vatrostalnim staklom. U metalnim posudama ili električnom kuhalu za vodu valja samo zagrijavati vodu.

Stručnjaci za fitoterapiju savjetuju da se čaj priprema tako da se stavi vodu na štednjak i pričeka da proključa. Kada voda zavrije, valja je pomaknuti s vatre i ostaviti poklopljenu da odstoji 5 minuta. Temperatura vode tada će biti oko 90 stupnjeva Celzijevih. Nakon toga tom vodom valja preliti odabrane biljke, dobro promiješati i još poklopljeno ostaviti nekoliko minuta, ovisno o vrsti čaja i recepturi pripreme biljku „namačemo“ od 3 do 10, pa čak i 15 minuta.

Čaj je preporučljivo piti nezaslađen, ukoliko je to osjetljivom nepcu nezahvalno valja ga zasladiti medom i začiniti limunovim sokom, ali tek kada je čaj mlak kako viša temperatura ne bi uništila ljekovita svojstva meda i limuna.

Ovisno o vrsti čaja ovisi i temperatura vode, tako valja sljedeće:

  • Crni čaj radi se prelijevanjem kipuće vode 100 stupnjeva Celzijevih. Čaj tako držimo poklopljen 3 do 4 minute, procijedimo i spreman je za konzumiranje. 
  • Zeleni čaj ne smije se prelijevati kipućom vodom već se priprema na temperaturi od 60 – 80 stupnjeva Celzijevih, a čaj držimo u vodi od 2 – 3 minute, ne dulje, te ga procijedimo i pijemo.
  • Bijeli čaj pripremamo isto kao i zeleni na 60 – 80 stupnjeva s time da čaj držimo u vodi 3 – 5 minuta.
  • Žuti čaj spremamo na oko 80 stupnjeva Celzijevih i držimo u vodi 3 minute.

Zeleni i žuti čaj, spremamo li ih s kipućom vodom biti će gorki i imati manju vrijednost od one ukoliko se spravljaju ispravnim postupkom.

Zdravlje i užitak za nepce na jednome mjestu!"

- ČokoČaj